GROEPSBEGELEIDING

Naast individuele geestelijke begeleiding bestaat er ook een mogelijkheid geestelijk begeleiding te ontvangen in een groep.

 

Bij deze vorm van geestelijke begeleiding komt een groep mensen periodiek bijeen op zoek naar (spirituele/geestelijke) verdieping om samen als tochtgenoten steun en bemoediging te vinden op zoek naar de zin en het Geheim van het leven. De groepsleden helpen elkaar in het proces van luisteren en onderscheiden van wat er in ieders leven aan de hand is en wat dit voor ieders leven betekent.

Het belangrijkste element van geestelijke begeleiding als groep is dan ook het contemplatieve luisteren naar elkaar.
De opbouw van elke groepsbijeenkomst en groepsbegeleiding bestaat uit de volgende elementen:

  • stilte
  • een deelnemer deelt wat hij/zij op dit moment wil zeggen (gedachten, gevoelens, vragen, ervaringen...)
  • korte stilte
  • de groep kan erop reageren (in de vorm van contemplatieve dialoog)
  • stilte

Deze opbouw wordt herhaald totdat elke deelnemer de kans gehad heeft om zich mee te delen en een reactie van de groep heeft mogen ontvangen. Aan het einde van deze contemplatieve dialoog wordt kort op de bijeenkomst terug gekeken en sluiten we de bijeenkomst af met een moment van stilte, met een lied of een gebed.

Als geestelijk begeleidster faciliteer ik deze groepsbijeenkomsten. Ik zorg ervoor, dat de bijeenkomst een  (innerlijk) proces voor elke deelnemer aan de bijeenkomst blijft dat vanuit de stilte gebeurt en dat daarbij de uitgangspunten van de contemplatieve dialoog in acht genomen worden, zodat elke deelnemer zich vrij en op zijn gemak blijft voelen om in de groep zijn levensloop aan de orde te laten komen.

Op dit moment begeleid ik samen met broeder Johan Muijtjens meerdere groepen, waarvan de Contemplatieve Tochtgenoten  er één is.

Ik wil graag meer weten.

 

Ga naar boven